A Naplóról

Worms, 2015. december 22.

Tegnap elhatároztam, hogy egy éve szunnyadó blogomat újraindítom, de “rendes” blog helyett “hagyományos” napló formájában. Ez azt jelenti, hogy ezentúl talán gyakrabban, de inkább személyes hangvételű, rövid írásokkal jelentkezem majd magyar és európai közéleti kérdésekkel és személyes élményekkel civil szempontból.

Mi vezetett a döntésig? Továbbra is külföldön élek, immáron harmadik éve. Időközben tapasztalatok értek, túl vagyunk egy európai és egy magyar választáson, válságról válságra szárnyalunk, mindemellett kis családom is örvendetes módon bővült.  A világ sokat fordult, valóságos kivándorlás-cunami indult, amelynek hatása alig felmérhető, és mindemellett a közéleti kérdések és problémák nemhogy megoldódtak volna, hanem égetőbbek, mint valaha. Következésképp egyre nagyobb és nyomasztóbb a felelősség súlya, hogy pennámat felvéve megtegyem, amit szerény eszközeimhez képest megtehetek. Mert őrültség semmit sem tennünk, ha mindent nem tehetünk is.

Blog vagy napló? Mint ismeretes, a ‘Pro Patria közéleti blogomat’ 2012 végén kezdtem el, hagyományos blogbejegyzések formájában, tehát tematikus bejegyzések által, egy átgondolt és következetesen végigvitt koncepciót követve. Azonban 2014 végére be kellett látnom, hogy ilyen formájában a blogolás a rendelkezésre álló szellemi erőforrásaim (elsősorban blogolásra fordítható (szabad)idő) korlátozott volta miatt nem fenntartható.

Egy év elteltével azonban szellemi igény mutatkozott a folytatásra, megújult formában. Szokásos év végi németországi szellemi magányomba fordulva Márai ‘A Forradalom előérzete’ címmel megjelent válogatáskötetét forgattam, amikor megszületett a felismerés, hogy az általa mesterien művelt napló formátuma lehet a kívánt önkifejezésem megfelelő eszköze.

Paradox módon az újrakezdéstől a szellemi erőforrások (idő) felszabadulását várom. Elfoglalt európai népegészségügyi közérdekképviselőként (értsd: lobbista) valamint kétgyermekes, felelős családapaként ha lehet mondani, még szűkösebb a rendelkezésre álló időkeret, mint két éve volt (de minden bizonnyal bőségesebb, mint két év múlva lesz). Azonban mégis azt remélem, hogy az új, személyes metódussal mégis több időt tudok teremteni a szellemi alkotásnak, mint a Napló vezetése nélkül, pusztán a naplóírás, és fenntartás fegyelmező hatása révén.

Mi változott a honlapon? Nos, a formalitásokat illetően a közösségi médiumokban szerzett, elmúlt két éves tapasztalataim fényében apróbb formai módosításokat hajtottam végre, némi arculatváltás kíséretében. az új koncepciónak megfelelően a tartalmat módosítottam. Némi töprengés után a 2012-2014 időszak blogbejegyzéseit maradéktalanul megtartottam, hisz mindegyik leírt gondolatomat vállalom. A blogindításra vonatkozó gondolataim, valamint valamennyi (mind a 28) blogbejegyzés továbbra is elérhető lesz/marad a ‘Propatriablog’ 2012-2014 címszó alatt. A magyar történelmi, illetve a magyar irodalmi gyűjtéseimet továbbra is meg kívánom tartani, és gyarapítani, ahogy azt tettem korábban. A magamról két éve írt jellemzést újraolvastam, és apró módosításokkal továbbra is helytállónak találtam, így az is elérhető marad. Végül, de nem utolsó sorban maga a honlap neve is őrzi ez eredeti gondolatot, ami írásra sarkallt.

Reklámok