A váratlan látogatásról Romaügyben – hazautazás?

Genval, 2017. május 8 – Miközben épp lecsapódtak a hírek az Európa-barát Macron elnökválasztási győzelméről Franciaországban, felidéztem magamban a múlt heti Romaügy egyházi magyarországi delegáció fogadását, amely elgondolkodtatott a hogyan tovább kérdéséről.

Magas rangú, egyházi delegációról volt szó, akik pár napos brüsszeli tartózkodásuk során környezetvédelmi, illetve egészségügyi illetve szociális jellegű szakértőkkel, biztosokkal, parlamenti képviselőkkel, diplomatákkal, üzletemberekkel, illetve a – hozzám hasonló – civil szféra képviselőivel találkoztak.

Hozzánk, illetve személyemhez a Roma egészségügyi integráció területén végzett munkám, illetve érdeklődésem hozta a három fős, lelkes látogatót, akikkel élénk eszmecserét folytattunk az európai Roma integráció, illetve Roma egészség kulcskérdéseiről, kiemelt tekintettel a mi, Kelet Európai régiónkra.

Mint szokás szerint, természetesen felkészült előadással készültem, és úgy hiszem, meggyőző módon adtam át tudásomat és tapasztalatomat, ami talán nem volt teljesen haszontalan. De mint mindig hasonló helyzetben, én tanultam a legtöbbet: az egyház közösségépítő tevékenysége sokkal szerteágazóbb és jelenvalóbb a Roma közösségekben Magyarországon, mint azt korábban gondoltam. Etéren tehát bőven van minek utánajárnom és tanulnom. Ráadásul nyitottak voltak arra, hogy a további tapasztalatcsere fényében az általam hangsúlyozott népegészségügyi szempontokat is figyelembe vegyék a további integrációs tevékenységeikben a Roma közösségekben.

A találkozás végén elhangzott a kérdés: “Terveznek hazajönni Magyarországra?” A kérdés meglepő volt, és sokkal inkább elgondolkoztam rajta, mint az talán a válaszomból kitűnt – és még gondolkozom a mai napig is. Természetesen a jövő kapuja nyitva áll előttünk, és mivel a kiköltözést is munka- illetve szakmai szempontok alapján hoztuk meg, hasonló feltételek esetén ugyanúgy dönthetünk a hazaköltözés mellett is. Én erre nyilvánvaló okokból nyitott is lennék, azonban a jelenlegi feltételek, munkánk EUs jellege, illetve a gyermekek soknyelvű (magyar, német, francia) óvoda, illetve iskolai képzése mind amellett szól, hogy a maradás valószínűsége jelen körülmények között sokkal magasabb, mint a hazaköltözésé.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s