Momentum és a pozitív gondolkodás

Genval, 2017. május 2. – Visszatekintve 2010-re, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) kezdetére, visszatérő vitatéma volt belső köreimben az új rendszerhez való viszonyulás. Családi, de talán mondhatom, nemzeti hagyomány, amikor egyes családi vagy baráti összejöveteleken politikára terelődik a sor, és a résztvevő egymást túllicitálva, fortyogva mondják meg a sérelmeiket, és kritizálják a meglévő viszonyokat. Sokszor helyesen, joggal. De vajon hova vezet ez?

Már-már visszatérő vesszőparipám volt, és talán még az ma is, hogy pusztán a panaszkodás, a füstölődés nem vezet sehova. Nekem attól nem lesz jobb, hogy kimondom hogy ezek meg azok már megint mit csinálnak, meg hogy micsoda dolog az már, hogy… Szerintem alternatívára, pozitív hozzáállásra, értelmes vitára van szükség. Ezért volt úgy, hogy bár a legnagyobb fenntartásaim voltak, és vannak a NER-rel kapcsolatban, környezetemet igyekeztem mindig óva inteni és objektíven közelíteni a kérdéshez, keresve és meglátva a pozitív elemeket is a NER-ben. Mert kár tagadni, vannak elismerésre méltó elemek is, példának okáért a magyar népegészségügyi politika területén, amely miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ki is tüntette a magyar miniszterelnököt.

Mindez idáig ezt a pozitív hozzáállást hiányoltam a magyar közéletből, amelyen úgy gondolom, a Momentum Mozgalom színre lépése valamelyest változtatott. Nem mondom, hogy átgondolt politikát hoznak,  még kevésbe azt, hogy egyetértek a megközelítésükkel (különösen elolvasva a közelmúltbeli interjút, amelyben egy Momentumos látlelet olvasható a magyar közéletről). Mások is megfogalmazták már, hogy a mozgalomnak finoman szólva is van hova fejlődnie. De az kétségtelenül kijelenthető az elnök május 1-i beszédét (“Nem Félünk Tőlük!”) hallgatva, hogy igen, minőségi, mégpedig pozitív fejleménnyel van dolgunk. Végre itt a várva várt vitakultúra és konstruktív hozzáállás. Végre!

A Voltaire-Rousseau párhuzamot felidézve:Semmiben sem értek egyet önnel, de az életemet adnám, hogy elmondhassa a véleményét.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s