A csapatépítő tréningről

Genval, 2016. december 4 – Már az elnevezés is borzalmas. Ez a kifejezés takarja mindazon felülről szervezett, erőltetett közösségi jóléti tevékenységet, amely manapság már szinte minden munkahelyen kvázi kötelező, és ami a csapatmorál erősítésére, a kollégák összetartozására hivatott sarkallni.

Tudtommal, ezeket a résztvevők nagy része nyűgként, teherként éli meg, és a legtalálékonyabb kifogásokkal próbálnak kibújni a kötelezettség alól. mindezek ellenére nem fér a fejembe, hogy miért érzik mégis kötelezőnek a munkáltatók ezek szervezését, és tartását. Mintha abban bíznának, hogy vezényszóra barátokká és összetartó közösséggé lehet nevelni a kollégákat?

Szerény tapasztalataim szerint a közös munka, egy közös projekten való önkéntes, felelősségteljes munka, a közös siker vagy épp a közös, külső fenyegetés az, ami összehozza a csapatot. Vagy adott esetben egy közös misszió a résztvevő kollégákat. De nem a csapatépítő tréning.

Mindezek ellenére arról kell írnom, hogy pár napja egy hasonló tréningen vettem részt. Egy közös ebédet egy  közös Q-zar lézeres, lövöldözős csapatjáték követte. Ami írásra késztetett, az az, hogy mind az ebéd, mind a játék előtti beszélgetés lényegében felüdülést jelentett nekem, és mondhatni a körülmények ellenére jól szórakoztam, jó program volt.

Mit jelent ez? Semmit. A véleményem a csapatépítő tréningről semmiben sem változott. Kivétel erősíti a szabályt alapon egy jó délután nem fogja a csapatot összetartóbb tenni. Egész biztosan nem fogok hétfőn más emberként az irodába bemenni, és ott fogom folytatni a munkát, ahol pénteken délben egy erőltetett program megzavarta…

20161203_112651

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s