Mit adott nekem a Roma Platform második napja?

Genval, 2016. november 30. – Az Európai Roma Platform második napja után bizonyosan elmondható, hogy ez az esemény nem fog a legsikeresebb Roma rendezvényként bevonulni a történelembe.

Ahogy a lent olvasható, korábban kifejtett szakmai álláspontomban kifejtettem, bár történt előrelépés a Romák aktív bevonása, és az interaktivitás felé, összességében nem könyvelhető el a rendezvény elsöprő sikerként.

Roma Platform: mixed responsibility or missed opportunity?

De ezt leszámítva, mik a lényeges problémáim a rendezvénnyel?

  1. A szervezés gyengesége, a késés, és a civilekkel való lekezelő bánásmód

Számos oka van, hogy a szervezés miért késett, de nem értékelve és elemezve az okokat, a késés ténykérdés. Ennél fogva kézenfekvő megoldás lett volna a rendezvény elhalasztása – ahogy azt számos Roma és Pro Roma civil szervezet tanácsolta – ám mint tudjuk, ez nem történt meg.

Minden más ebből következett. Bár számos miniszter meghívása szerepelt a napirenden, a felszólalók nagy része államtitkár volt. Nemcsak a regisztráltak jelentős része (kb. fele?) nem jött el, de olyan fontos jelenlevők, mint tagállami attasék is hiányoztak. Hát milyen Platform az, ahol a szakdiplomaták megengedhetik maguknak, hogy ne jelenjenek meg?

Nem mondom, hogy nem volt valamiféle megegyezés és együttműködés a civilek és a Bizottság között, de hozzá kell tenni: mindezt, és számos egyebet is hangsúlyoztunk civil részről, de az érdemi kritikáink lesöprésre kerültek az asztalról.

Ennek fényében volt érdekes hallgatni a civilek és a döntéshozók közötti egészséges feszültségről szóló hozzászólást

 

 

2. Nem volt nyílt vita az Uniós biztossal

Értetlenkedéssel vegyes felháborodással fogadtam, hogy nem lehetett kérdést intézni a biztos asszonyhoz. Milyen nyílt rendezvény az, ahol a felelős uniós biztos megjelenik ugyan, de nem lehet vele nyílt párbeszéded folytatni. Pótolhatja-e ezt a biztos jelenlétében lejátszott videó, amin Roma rapperekkel rappel?

 

3. A platform alkalmat adott a Roma egészségügyi aktivistákkal való aktív eszmecserére, szervezésre, és egyéb, fontos találkozókra

A pozitív oldalon kell megjegyezni, hogy a platform összehozott Roma és pro Roma aktivistákat. A Platform nélkül például nem jöhetett volna létre ez az ötös találkozó sem, ami mindenképp érték. És ez csak egy volt a fontos találkozók közül, tehát azt kell mondanom, hogy kapcsolatépítés és netwörking szempontjából a Platform nekem személy szerint abszolút siker volt.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s