Kubai válság az EU-ban

Genval, 2016. november 29 – Kis EUs abszurd. A kubai események megint megmutatták, mily mélységes válságban van az EU: Fidel Castro halála alkalmat nyújtott a világ vezetőinek, hogy megnyilvánuljanak, és világossá tegyék értékrendjüket. Véleményem szerint kevés egyértelműbb dolog van annál, mint hogy miként is ítéljük meg a kubai diktátort és rendszerének természetét, de még ezt az igen alacsonyra tett lécet sem sikerült sajnos megugrania az EU-nak.

Nem elég, hogy mind Juncker, az Európai Bizottság elnöke, mind Mogherini, a külügyekért felelő biztos mértéktartóan és túlzottan megengedően fogalmazott egyenesen ‘hősnek’ nevezve Fidelt (amely nyilatkozatokat a Bizottság elnökének szóvivője még meg is védte mondván, hogy azok “kiegyensúlyozottak” voltak), a kereskedelempolitikáért felelős biztos Malmström a kubai vezetőt elnyomónak és diktátornak nevezte – megítélésem szerint helyesen.

Mi a nagyobb baj? Hogy az EU – megint – egy tehetetlen, hétfejű sárkánynak tűnik, vagy hogy ezek szerint a “hivatalos” bizottsági álláspont túlzottan megengedő az emberi jogsértések kapcsán? Vagy a ‘Helló, diktátor!’ csak a mégiscsak demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnöknek fenntartott bizottsági kijelentés?

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s