Fidel Castro haláláról

Genval, 2016. november 27. – Nem mehetünk el szó nélkül az egyik leghosszabban hatalmon lévő, a huszadik század egyik kétségkívül meghatározó történelmi személyisége, egy – túlzás nélkül állítható – tömeggyilkos  diktátor halála mellett.

Számomra érthetetlen, hogy mérvadó politikusok mind az országban, mind külföldön meglepő mértéktartással, objektivitással próbálnak nyilatkozni az esetről, mintha szükség lenne politikai korrektségre egy ilyen helyzetben. A hobbi történész dohog bennem. Nem értem, mi szükség van erre a diplomatikus kimértségre. Vannak pozitív és vannak negatív szereplői mind a kubai, mind a világtörténelemnek. Azt hiszem azonban, hogy közmegegyezés uralkodik abban, hogy Fidel Castro szerepe mindkét megítélésben negatív. Gondoljunk csak a rezsim halálos áldozatainak számára, a mai napig tapasztalható emberi jogsértésekre, a demokrácia és a sajtószabadság hiányára, vagy az országos szegénységre, csak hogy példálózó jelleggel említsek pár dolgot.

Ezért sokkoló számomra, hogy pont az újonnan megválasztott amerikai elnök, akinek személye és kampánya is bőven kritika tárgya lehet, nyilatkozott éppen korrekten és egyértelműen – szemben például a leköszönő elnökkel vagy a kanadai miniszterelnökkel.

Ahogy Voltaire mondotta volt: “Az élőknek méltányossággal tartozunk, a holtaknak csak az igazsággal.”

Reklámok

One thought on “Fidel Castro haláláról

  1. Visszajelzés: Kubai válság az EU-ban | EU ZMK Naplója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s