Az irányítás visszaszerzéséről

Genval, 2016. június 26. – Úgy látszik, vissza kell mennünk az alapokhoz. Nem lehet nagyszabású – és egyáltalán: semmilyen – terveket szövögetni, ha az alapok nincsenek rendben. Az nem normális, hogy több, mint száz megválaszolatlan e-mailem van. Hogy nem olvasok híreket. Hogy nem követem a főbb baráti és családi eseményeket. Hogy nem jutok ötről a hatra a saját ügyeimmel, miközben a munkahelyen napi szinten “dolgozom” mégis mindig új és új feladatok várnak. Hát ez lenne a célom?

Ki kell mondani: alapvető dolgokon kell változtatnom. Az nincs rendben, hogy a dolgok megtörténnek “csak úgy” és az ember csak sodródik az eseményekkel. Persze illúziókban sem kell ringatnunk magunkat: a szabad akarat – ha létezik egyáltalán – és a cselekvési szabadság rendkívül korlátozott. De van, lennie kell kormányosnak is a hajón. Ha a hullámokat, a szeleket, és örvényeket nem is uraljuk, a kormányt és a vitorlákat bizonyosan igen. És egy ügyes hajósnak ennek elégnek kell lennie. De vajon elég ügyesek vagyunk-e?

Meglátjuk. De a nagy dolgok is kis lépésekkel kezdődnek. Első körben az elhatározást tetteknek kell követniük. Az első, kis lépés talán az lehet, hogy “munkaidő” végeztével nem dolgozom otthon. Legyen ez alapelv. Ez segíthet a továbblépésben: minden nap fél-egy órát – a kialvatlanságom fényében – szánnom kell az ügyeim átgondolására intézésére. És minden este legyen legalább 1 dolog, amit elérek. Három egyszerű lépés. A döntés megszületett, most a cselekvésen a sor.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s