Az Ákos ügyről.

Worms, 2015. December 26.  – Az énekes ellentmondásos nyilatkozata, miszerint a nőknek nem kellene egyenlő bérért dolgozniuk, hanem „beteljesíteni a női principiumot”, „tartozni valakihez” és „valakinek gyereket szülni” sokakban (és nemcsak nőkben!) jogos felháborodást és indulatot váltott ki.

De miért is elfogadhatatlanok ezek az ókonzervatív, paternalista és lekezelő szavak? Mindenekelőtt azért, mert sértik a női nem egyenjogúságát és jogos önbecsülését. Anakronisztikus a XXI. század küszöbén azt gondolni, amikor társadalmunk léte legalább annyira a női munkán alapul, mint a férfién, hogy a nő egyedüli és üdvözítő helye a férfi mellett van, és pont. Ez ugyanúgy álszent, fiarizeus érvelés, mint az a nézőpont, amely a nőket „védeni” hivatva távol kívánja őket tartani a politikától, mondván, hogy ez a ’karaktergyilkos’, nemtelen támadásokkal teli világ nem finom hölgyeknek való. Nos erről mindjárt két folog jut eszembe. Először is a kanadai miniszterelnök, aki arra a kérdésre, hogy kormánya felét miért női tagok alkotják, mindössze annyit felelt: „Mert 2015-öt írunk.”. Illetve egy idézet, amelyet nemrégiben olvastam: „Ha a férfiakat elnyomják, az tragédia. Ha a nőket nyomják el, az tradíció.”

De visszatérve az eredeti kifejezéshez: nincs-e mégis valami méltányolható igazságmagva az inkriminált kijelentésnek? Nos, szerintem van. Számomra a pozitív üzenet így foglalható össze: a nőknek nem szabad elfeledkezni női mivoltukból, nem kell férfias életvitelt magukra erőltetni az egyenjogúság elérése érdekében, és nem kell leértékelni a család fontosságát a karrier mellett. Mondhatta volna ezt is a nyilatkozó. elmehetett volna ebbe az irányba is, és akkor nagyon nehéz lett volna egyet nem érteni vele. De nem tette.

E gondolatsort azt hiszem, Jókai Mór szavaival zárom: „Én úgy kívánom a nők egyenjogúsítását, hogy a nők közben ne szűnjenek meg a nők előjogait élvezni.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s