A politikai bulvárról

Az elmúlt hetek közéleti párbeszédét a miniszterelnök lányának esküvője határozta meg. Jóllehet ezt a tendenciát a magunk részéről mélyen elítéljük, azonban bármennyire is “rangon alulinak” érezzük, mégis foglalkoznunk kell a politikai bulvár kérdésével, amely egyre inkább napjaink közéleti kérdésének szerves részévé vált. Politikai bulvár-e a miniszterelnök lányának esküvője? Mi a véleményünk a “közpénzből való útépítésről”? Közszereplők-e a politikusok családtagjai? Helyes-e e a bulvárpolitika?

1271743 10151862290011093 239349907 o

(A kép forrása © Orbán Viktor facebook oldala)

Pár gondolat a politikai bulvárról

Szögezzük le mindjárt az elején: a politikai bulvár nem magyar jelenség. Nem árulunk el újdonságot, ha az angol hercegi párra utalunk, hisz az elmúlt évben Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője,  újabban pedig a királyi gyermek, George Alexander Louis tartotta lázban nemcsak a brit szigeteget, de legalábbis Európa nagy részét.

A jelenség Magyarországot sem kerülte el, és nem új keletű: a politikusok különös figyelmet fordítanak a bulvársajtóra, de a “panellátogatás”, a leereszkedés a néphez sem értékelhető másként, mint PR fogásként és kampánytrükként.

A bulvár nem politikai jelenség. A kíváncsiság, a “kukkolás” iránti vágy egyidős az emberiséggel, amit újabban a valóság-show-k sikere is fémjelez. Amíg a bulvárlapok eladási száma meghaladja a mérvadó politikai lapokét, addig ez így is fog maradni.

A bulvár azonban rátelepedett a politikára. Mivel a közéleti szereplők voltaképp a választók rokonszenvének vannak kiszolgáltatva, logikus, hogy a nagy politikai döntések és államelméleti fejtegetések mellett és helyett a bulvár felé forduljanak. Ez adott esetben olyan szélsőséges esetekhez is vezethet, ami már-már túllépi a választók ingerküszöbét – gondoljunk csak a közelmúltbeli árvíz során tanúsított kormányfői helytállásra. Mivel a népszerűség kulcsfaktor, és a népesség a bulvár felé fordul, nem meglepő módon a politikusok is ezt teszik.

Mennyiben lett a miniszterelnök esküvője a bulvárpolitika része?

Kulcsfontosságú, hogy az érem mindkét oldalát nézzük. Egyfelől nézzünk szembe a tényekkel: egy miniszterelnöki családi esküvő bizony közérdeklődésre tart számít, tetszik, nem tetszik. Ha pedig így van, akkor ezzel mindkét oldalnak számolnia kell.

A kormányoldal bár igyekezett kihasználni az eseményben rejlő médiaértéket, pandora szelencéjét nyitotta ki az esemény tálalásával. A magánesemény közeseményként való feltüntetése óhatatlanul vezetett ahhoz a híráradathoz, amely szerintem mind az ifjú párnak, mind az ünneplő családnak túl sok volt.

Ami az ellenzéki oldalt illeti, a felfokozott közérdeklődés nagyrészt a kritikus írásoknak köszönhető, amelyek egy idő után túlmentek a kívánatos határokon, és jelentős mértékben veszélyeztették a magánesemény intimitását, bulváreseményt igyekezve faragni egy szent családi ünnepből.

De mi a véleményünk a “közpénzből való útépítésről”?

Mert ez is az események szerves része, kár is lenne tagadni. Meggyőződésem, hogy a miniszterelnök nem adott (mert nem adhatott) ilyesmire utasítást. Az azonban felettébb elgondolkodtató, hogy valakik úgy gondolták, hogy ezzel az elsietett útépítéssel szolgálnak vélt érdekeket, és több kárt okoztak, mint ami az út megfoltozásából eredő haszon. Jóllehet az oknyomozó újságírás feladata a visszaélések felderítése, ami helyes, de egy ponton túl ez is túlment minden határon, ízléstelen nyílt levelekbe torkollt, ami végső soron az ünneplő ifjú párt érintette kellemetlenül, olyan visszaélésről, amiről ők nem is tehettek.

A közszereplők családtagjai nem közszereplők

A magunk részéről mélyen elítéljük azokat a fenti tendenciákat – pro- és kontra – amelyek a magyar közéletet a politikai bulvár pályájára állítják. Nem helyes, ha a politikusok magán- és közélete összekveredik, ahogy azt láttuk a devizatüntetések kapcsán.

A helyes megoldás példának okáért az a mértéktartás és szerénység lett volna, amely a miniszterelnök 50. születésnapját kísérte (amely szintén megérne egy misét). Az ünnepelt visszafogottan, de határozottan elhárított minden túlbuzgó ünnepeltetést, amely jó politikai érzékről is árulkodik és külföldön, családi körben ünnepelt.

Helyes-e e a bulvárpolitika?

Természetesen nem. A kommunikáció és imázsépítés eszköz, és nem cél kellene, hogy legyen. A közéleti szereplők feladata a közéleti kérdések megoldása, és nem a puszta népszerűséghajhászás. Ugyanakkor ha a realitásokat nézzük, a mai mediatizált világban nem lehet eltekinteni valamilyen szintű kommunikációs stratégiától. Ha ugyanis a közéleti versenyben az egyik szereplő nem figyel rá, az ellenfele pedig igen, akkor az könnyen behozhatatlan előnyhöz vezethet a politika héjjavilágában. A kulcs azonban a helyes arány, az ízlés megtalálása. Amíg a komoly politika és az érdem a meghatározó a kommunikáció, a felszínnel szemben, addig nincs min aggódnunk. Ha azonban ez az arány megbomlik, – mint ahogy láttuk ezt az imént – akkor kötelességünknek érezzük fellépni, és szót emelni ellene.

a bejegyzés rövidített linkje ►http://bit.ly/1esCaEb

Korábbi kapcsolódó bejegyzések listája:
Reklámok

5 thoughts on “A politikai bulvárról

  1. Visszajelzés: 28. Hét tanulság a 2014-es magyar választásokról | Pro Patria Blog – magyar közéleti kérdésekről európai civil szemmel

  2. Visszajelzés: 25. A gyűlöletkampányról | Pro Patria Blog – magyar közéleti kérdésekről európai civil szemmel

  3. Visszajelzés: 22. Az apolitikus hozzáállás veszélyeiről | Pro Patria Blog – magyar közéleti kérdésekről európai civil szemmel

  4. Visszajelzés: 21. Mérlegen a magyar miniszterelnökök: államférfiak, politikusok és az átmenet emberei | Pro Patria Blog – magyar közéleti kérdésekről európai civil szemmel

  5. Visszajelzés: 19. A politikai perekről Magyarországon – ki őrzi az őrzőket? | Pro Patria Blog – magyar közéleti kérdésekről európai civil szemmel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s